• 3
    bert trautmann, film senaryolarını aratmayacak bir hayat yaşadı.

    http://3.bp.blogspot.com/...rt_trautmann-8x6.jpg

    demir haç nişanı kazanmış elit bir nazi askeriyken, futbol tarihinin en iyi kalecilerinden birisi ve bir manchester city efsanesi oldu. bu sıradışı adamın hikayesini anlatmaya en başından başlayalım.

    nazi yılları

    bert trautmann, nazi almanyası'nda yetişmiş, atletik bir alman gencidir. 1941 yılında, daha 17 yaşındayken, gönüllü olarak alman ordusuna katılır. alman ordusundaki en elit askeri birliklerinden olan ve tarihteki ilk hava indirme operasyonunu gerçekleştiren paraşüt birliğine (fallschirmjäger) seçilir.

    http://www.youtube.com/...T14sPthGQ43pBTaxDHhw

    en zorlu cephelerde savaşır. rusya'nın dondurucu soğuğundan, onlarca bombardımanlardan ve polonya, ukrayna, normandiya'daki kanlı muharebelerden sağ çıkmayı başarır. üstün başarıları sebebiyle 5 madalya ile ödüllendirilir.

    esaret yılları

    batı cephesinde savaşırken, 1944 yılında ingilizlere esir düşer. ingiltere'ye götürülüp bir esir kampında 4 yıl tutsak edilir. bu esaret sırasında, ingiliz yetkililer, esir alman askerlere, nazilerin toplama kamplarında ne yaptıklarını anlatan korkunç görüntüleri izletir. trautmann yaşananlara inanamaz, şok olmuştur.

    o günlerde çıkar yeteneği ortaya. esir kampındaki maçlarda hep orta sahada oynarken, bir gün kaleye geçer ve bu karar, hayatının geriye kalan kısmını tamamen değiştirir.

    1948'de salıverildiğinde almanya'ya dönmek istemez. ingiltere'de bir çiftlikte çalışmaya başlar. bir taraftan da amatör bir takımda kalecilik yapmaktadır.

    manchester city'e transferi

    trautmann büyük yeteneği, manchester city yetenek avcılarının gözünden kaçmaz. 1949 yılında manchester city'e transfer olur.

    http://2.bp.blogspot.com/...yTsA/s1600/bert2.jpg

    lakin savaş biteli sadece 4 yıl olmuş, deyim yerindeyse havadaki barut kokusu daha geçmemiştir.

    city taraftarları, eski bir nazi askerinin transfer edilmesini içlerine sindiremez. 20 binden fazla taraftar bu transferi protesto etmek için büyük bir yürüyüş düzenler. normandiya'da almanlara karşı savaşmış, takım kaptanı roy paul, araya girip trautmann'a sahip çıkarak tepkileri biraz hafifletir.

    deplasman maçlarında daha büyük tepkilerle karşılaşır. top ona her geldiğinde geldiğinde bütün stat "naziiii... naziii..." diye inlemektedir. tepkileri göğüsleyen bert işine konsantre olur.

    1956 fa cup finali

    1956 yılının fa cup (ingiltere federasyon kupası ki aynı zamanda dünyanın en eski futbol organizasyonu) finali, trautmann'ın futbol kariyerinin en önemli günü olacaktır.

    http://3.bp.blogspot.com/...Trautmann+injury.jpg

    "o" gün, federasyon kupası finalinde, manchester city ve birmingham takımları karşılaşmaktadır. wembley'de oynanan maçın son 17 dakikasına manchester city 3-1 önde girer. birmingham atağında, sol kanattan gelen ortada, ceza sahasında topa yükselen birminghamlı eddy brown topu kafayla indirir. birmingham forveti peter murphy topa hamle yapmak isterken, city kalecisi trautmann yatarak topu alır. ama rakibin dizi trautmann'ın boynuna gelir.

    http://2.bp.blogspot.com/...f338/s1600/738r2.gif

    ilk anda bilincini kaybeder. sonrasında ise yoğun bir ağrı boynunu kıpırdatmasına engel olur.

    işin kötüsü o günlerde oyuncu değiştirme hakkı, daha doğrusu kuralı yoktur. yani maç hangi oyuncularla başladıysa o oyuncularla bitmelidir. eğer sakatlık ve benzeri durumlar yaşanırsa, çıkan oyuncunun yerine başka oyuncu giremez.

    artık city oyuna 10 kişi devam etmek zorundadır.

    city kaptanı, defans oyuncusu adaşı roy little'ın kaleye geçmesini ister. tam bu sırada, alman kaleci zorlukla da olsa ayağa kalkar. çektiği acı yüzünden okunmaktadır.

    oyundan çıkmayı reddeder ve futbol kariyerinin en zor 17 dakikası başlar.

    "sanki vurulmuşum gibi, çok yoğun bir ağrı hissettim. bir ara neredeyse acıdan bayılıyordum. doğruyu söylemek gerekirse, ben bu son 16 dakika hakkında hiçbir şey hatırlamıyorum. sadece siluetleri seçebiliyordum."

    acı içinde geçen bu süre zarfında birmingham'lı eddy brown ve peter murphy'nin birer şutunu daha kurtarır. bi ara kendi oyuncusu dave ewing'le çarpışır ve tekrar tedavi görmek zorunda kalır.

    maçta başka gol olmayınca manchester city kupayı kazanan taraf olur. maçı bir eliyle boynunu tutarak bitiren trautmann, o haldeyken bir de ödül törenine katılır.

    maç sonunda hemen röntgeni çekilir. zamanın teknolojisi malumunuz, sonuçlar ancak 3 gün sonra belli olur.

    asıl şok röntgenler geldikten ve son tetkiklerden sonra yaşanır. trautmann'ın boynundaki kemiklerden birisi 2 yerden kırılmış, bir diğeri de diğer kemiğin içine geçmiştir. o halde hayatta kalması milimetrik bir olaydır.

    alman kaleci, takımını eksik bırakmamak için, kırık boyunla 17 dakika kalede kalmış ve 2 gol pozisyonuna izin vermemiştir.

    bu fedakarlığı sonrasında, artık o bir efsanedir.

    1956 fa cup finali özet görüntüleri https://www.youtube.com/watch?v=dpshxbR7DtA

    doktorlar "artık futbol hayatı bitti" der trautmann için. alman panzeri, yine pes etmez ve 1,5 yıl sonra sahalara geri döner. hatta eskisinden daha iyi bir performans sergiler. öyle ki otoriteler tarafından zamanının en iyi 2 kalecisinden biri olarak gösterilir.

    http://3.bp.blogspot.com/...en+Cottage,+1950.jpg

    1949'dan 1964 yılında futbolu bırakana kadar, 545 maçta city kalesini korur. jübilesine gelen 60 bin city taraftarının tezahüratları eşliğinde, manchester city müzesine heykeli dikilir.

    http://1.bp.blogspot.com/...autmann+heykelin.jpg

    bert trautmann, sıradışı hayat hikayesiyle manchester city'nin efsanesi ve dünya futbolunun unutulmaz futbolcularından biri olmuştur.

    kaynak; http://bugraderci.blogspot.de/...e-efsane-kaleci.html
App Store'dan indirin Google Play'den alın