• 4
    yazıyı okumaya başlamadan; https://www.youtube.com/watch?v=Ul0qEpswXj8

    her takım ettiğini buldu.

    ve evet. bir nfl sezonunu da bugün noktalayacağız. genel olarak yorumlamam gerekirse tarihin en dandik sezonlarından biriydi. yıldız oyuncuların sakatlanması, artık alışılagelmiş patriots dominantlığı, yıldız isimlerin bir türlü beklenen performansı gösterememesi derken neyse ki bu sezon da acısıyla tatlısıyla bitti. eagles vs patriots maçıyla da noktalanacak. bu yazıda takım bazlı konuşmayacağım ama uzun bir sezon özeti yapacağım.

    öncelikle bu sezon neden hayal kırıklığı yarattı derseniz en önemli neden sakatlıklar v.b yıldız isimlerin oynamaması derim. obj gitti, aaron rodgers gitti, wentz gitti, jj watt gibi bir sürü iyi savunmacı gitti. zek gibi bir oyuncu paso yasal sorunlarla uğraştı. dönem dönem bir sürü oyuncu sakatlandı antonio brown ve gronk gibi ve kısaca aşırı tatsız bir sezon oldu. sezon ortasında yani 9. haftadan itibaren jags vs rams finali bekliyordum. jags afc finalinde tecrübesizliğinin kurbanı oldu. rams atlanta'ya karşı nasıl öyle sıçtı onu halen anlayabilmiş değilim. ligin en iyi hücüm takımı, atlanta gibi savunması yeni gelişmekte olan bir takıma karşı sayı üretemedi resmen. rams o turu geçseydi büyük ihtimal finaldeydi.

    normal sezon ne kadar kötü geçse de play-offlar bir hayli güzel geçti aslında ama normal sezon rezalet geçti. yani gerçekten rezalet. benim böyle değerlendirmem de takımım giants'ın ligin en kötü 2. takımı olmasının da payı var ama keyif almadım şahsen bu sene. giants'a gelecek olursak; gün yüzü görme mcadoo, gün yüzü görme. senin kararlarına tüküreyim, senin hücüm koordinasyonlarına tüküreyim. ya sen defol ya. allahtan defoldu da kurtulduk. yerine bu senenin en iyi yan koçlarından pat shurmur hoççaam geldi. vikings'de case keenum gibi bir adamla şov yapmıştı. burada elinde oyunu domine edebilecek bir sürü adam var. yapar. yeter ki 2. sıradan saquan barkley ve diğer turlarda o-line alsın. evet ereck flowers ve bobby hart ikilisi halen çöp. brandon marshall çok büyük hayal kırıklığı oldu. ona vereceğimiz parayla rams'e giden whithworth'u alsaydık şu an böyle olmazdık. geçen senenin en kötü hücüm takımının bu sene ligin en iyi hücüm takımı olmasının başlıca nedeniydi whitworth abey. neyse olanı bitmişi konuşmak çok doğru değil biten bir sezondan sonra ama 3-13 gibi bir skor gerçekten çok üzücü. bu takımın 2 sezon boyunca 30 sayının üstünü görememesi çok büyük rezalet. hele bu hücüm oyuncularıyla baya büyük rezalet. evan engram kardeşim, seviliyorsun. döt mcadoo seni düzgün kullansaydı roty olurdun. anca all-rookie team yapabildin. toton sağolsun. umarım shurmur hocam ve gm'miz gettleman reis en az 2 sene daha eli ile devam eder. saquan barkley aga. fournette ve ezekiel elliot'dan çok daha dominant bir oyuncu ve onların nasıl oynadığını gördük. kısaa özetlemek gerekirse; eli ile konuş sözleşmesinde indirime gitsin, collins ve obj'yi takımda tut. barkley ve o-line draft et. çöpleri gönder. çok çöp var bizde. cık cık cık.

    neyse bu kadar giants yeter, biraz da takım bazında hayal kırıklıklarından konuşmak gerekirse akla ilk seahawks geliyor. savunmaları çöktü. her oyuncusu bir anda futbolu bırakırsa şaşırmam çünkü adamlar bıktı artık. takımın o-line'ı yok. russ gibi bir adam var ama koşu oyunu yok ve top seahawks maçlarında çok çabuk el değiştiriyor ve bu o baskın savunmayı yıpratıyor. sherman sezonu kapattı, earl thomas ve kam fazla sorun yaşadılar falan filan. bu takım bu draftta iyi bir koşu oyuncusu almak zorunda. koşu oyununun ne kadar önemli bir etken olduğunu saints'de gördük. 2 oyuncusu da 1500 yard'dan fazla oynadı ve tarihe geçtiler. alvin kamara müthiş bir oyuncu. üstelik ilk tur draftı dahil değil. tek kelimeyle harika. roty seçimi bile çok zor bu sene. alvin kamara harika oynadı, kareem hunt harika oynadı, fournette harika oynadı, sakatlanana kadar deshaun watson harika oynadı. keşke bu ödül hepsine verilebilse. saints demişken drew brees yıllar sonra play-off yaptı ama minneapolis mucizesine engel olamadılar. brees sonunda istediği defansı buldu ama vikings bu sefer son dakikalarda kaybetmeyerek taraftarlarına büyük sevinç yaşattı. ama onlar da afc finalinde eagles'a ezilerek evinde oynanacak olan super bowl finaline katılma hakkı elde edemediler. vikings'in o-line'ını çok beğeniyorum. umarım yani umarım shurmur hocam bize de bunun gibi bir o-line kurar. yani kurmazsa ayıp olur :( neyse giants demeyelim. vikings'e geri dönecek olursak bu senelik işleri afc finalinde bitmiş olsa da hem önemli bir koçlarını kaybettiler hem de takımda bariz bir şekilde qb sorunu olacak. bridgewater geri döndü, bradford geri dönecek, ee keenum hayvan gibi bir sene geçirdi. ne olacak şimdi ? büyük ihtimal keenum, palmer'ın emekli olmasıyla boşalan cardinals qb koltuğuna oturacak. bridgewater başlayabilir sezona. ama risk. adam iyileştim diyor ama tony romo'dan bildiğimiz üzere tek hamlede tekrar aynısı olabilir. umalım ki olmasın. değerli bir oyuncu.

    bu arada bu sene oldukça takım qb değiştirecek. alex smith redskins'e gitti ki cousins'a max vermek varken alex smith'i alıp o kontratı vermek ne kadar mantıklı tartışılır. chiefs kazançlı çıktı ama. bakalım mahomes kiwrem neler yapacak. draft'ın en iyi kolları onda deniliyordu. bunu ispatlaması lazım. cousins büyük ihtimal broncos'a gidecek ki bu büyük ihtimal denver'ın seneye tekrar play-off yapması demek. baya hareketli bir off-season'ın bizi beklediği aşikar.

    hayal kırıklıklarına geri dönecek olacaksak oakland'ı da başa koymamız gerekir. hepsi rezalet oynadı. o kadro 6-10 yaptı ya helal olsun valla onlara. yeni hocaları gruden gibi bir manyak oldu. adam harbiden manyak. futbol topunu görünce eşimi gördüğümden daha çok mutlu oluyorum demişliği var. onların da bu draft'ta iyi bir de ya da safety bölgesine adam almaları şart oğlu şart. safety bölgesi harbi çöp. beast mode geri döndü ama iyi dönemedi. hype puf oldu uçtu gitti. derek carr pro bowl seçildi ama onun nedeni afc'de harbi düzgün qb'nin olmaması. kimi seçecekti yani düşünüyorum da 0-16 yapan browns qbsi kizer'ı mı, colts'un yedek ama artık müzmin bir sakat olan andrew luck'dan dolayı as qb olan brisset'i mi yoksa joe flacco'yu mu ? ee yani ondan seçildi adam. yani afc gerçekten nfc'ye göre rekabetin daha zayıf olduğu bir konferans haliyle.

    flacco demişken normal sezonun son maçında andy dalton'ın vahiy gibi oynamasından dolayı ve flacco'nun yine batırmasından dolayı bengals kendileri için hiçbir anlamı olmayan maçta ravens'i yendi ve bills'i play-off'a gönderdi. manyaklıklarıyla meşhur bills taraftarı da andy dalton'ın vakfına 200k paradan fazla para bağışladı. ki bills'de hak etmedi şimdi dürüst olmak gerekirse. yani o konferans'da kimi koyarsan koy patriots ile oynayacağı ve patriots'a yenileceği aşikardı. jags son çeyreğe önde girince bir an umutlandım ama patriots gerçekten sıkıcı bir şekilde mükemmel takım.

    bu sezonun beni mutlu eden olaylarından biri de steelers'ın jags'e çatır çutur yenilmesiydi. steelers'ı hiç ama hiç sevmiyorum. nfl'de nefret ettiğim tek takım olabilir. shazier'ın o yaşadığı sakatlık üzse de steelers'ın 2. turda elenmesine çok sevindim. jags'e dönecek olursak harika bir defansı var jags'in. ramsey-bouye ikilisi ligin en iyi cb ikilisi. ss cyprien'in gitmesini aramadılar neredeyse. malik jackson bir beast. calais campell dpoy olursa şaşırmam, pos harika bir oyuncu. ki jags'in qbsi bortles olmasaydı ve başka bir oyuncu olsaydı ya da tüm önemli recieverları sakat olmasaydı jags final görürdü. çok net söylüyorum bunu. harika bir savunmaları var. hocaları da iyi bir lider. 6 ya da 7. haftalar zamanında bir konuşması var. izlerken gülüyorsunuz ama adam resmen eziyeti iliklerine kadar hissetmiş.

    bu sezonun hayal kırıklığı olmasa da nfc'in zorluk seviyesi daha yüksek olmasından dolayı play-off yapamayan cowboys ve lions takımlarına gelecek olursak lions büyük ihtimal seneye de play-off yapamayacak. yani lions ne yaparsa yapsın hep bir şeyler eksik gibi oynuyorlar. bizi tarumar ettiler ve eli o gün 6 kere sacklendi -ki birinde eli yerine normal bir adam olsa ölürdü eli sadece ayağa 1 saniye geç kalktı-. ama yine lions konusunda umut görmüyorum. gerçi ben jags'e de 3-13 yaparlarsa iyi diyordum adamlar az kalsın superbowl yapıyordu. nfl'de browns hariç her takım her şeyi yapabilir. onlar 0-16 dışında ne yaparsa iyidir onlar için. cowboys'a gelecek olursak çok fazla sorunla uğraştılar. zek 6 maç ceza aldı. geldi gelmedi derken adam mala döndü. zek yokken ve dez bryant leş gibiyken dak'da şaşırdı. zaten hücüm opsiyonu çok fazla müthiş olan bir takım değillerdi, o-lineları sayesinde ayakta duruyorlardı ki o-line bölgesinde bu sene beklenen performans gelmeyince clayborn gibi orta klas bir adam dak'i 7 kez sackleyerek tarihe geçti. ama cowboys için bu sene iyi denilebilecek şey ise sonunda iyi bir defensive end buldular. demarcus lawrence bu senenin en iyi savunma çaylağı ödülünün favorisi, lattimore'da olabilir ama lawrence daha büyük bir ihtimale sahip. geleceği açık.

    browns, colts, 49ers, jets, texans, dolphins, broncos, redskins, bears, buccaners, chargers, titans, cardinals gibi takımlardan fazla bahsetmek istemiyorum ama her biri için özet geçmek gerekirse; jets bu seneki drafttaki qb bolluğunu iyi değerlendirsin. rosen ya da mayfield çok faydalı olacaktır onlara. colts artık andrew luck'sız bir gelecek düşünmeli. adam müzmin sakat. yeni romo desek sırıtmaz. pats oc'u daniels onlara gelecek gibi duruyor. andrew luck oynadığında ligin en iyilerinden de olsa oynamıyor bir türlü. bakalım yeni koçları ne karar verecek.
    49ers; grappolo ile müthiş bir çıkışa geçtiler. önümüzdeki senenin en underdog takımı onlar olabilir. bu sene off-season onlar için müthiş yoğun geçecek çünkü sonunda istedikleri qb'yi buldular. browns için vallahi diyecek bir şey bulamıyorum. kimleri kimleri aldılar draft'ta yine olmadı. olmuyor. olmayacak. texans watson sağlıklı olduğu sürece o division'da başarılı olacaktır ama jj watt'a güvenmemeleri lazım. o adamın vücudu çöpe çıktı gibi bir şey. kimse kimseyi kandırmasın. sırf popüler bir oyuncu diye halen hype yaratıyorlar. o kadar sakatlıktan sonra eski haline dönme ihtimali sıfır. broncos; cousins'ı alırlarsa en büyük sorunları çözülecek gibi duruyor. bu sene qb'sizlikten adamlar helak oldu. dolphins ise dolphins olarak devam edecektir. dan marino gibi bir ilah bu takımın laneti yüzünden yüzük takamadı, sakat tannehill falan mı yapacak ? büyük ihtimal onlar da qb arayacak bu draft'ta. redskins'i aslında hayal kırıklığı başlığında değerlendirmek lazımdı ama bu kadar plansız kurulan bir takım için bu sene pek de hayal kırıklığı sayılmaz. bears vallahi sene başı bir qb'ye 15 milyon dolar verip sonra draft'ın ilk turunda qb alınca bitirmişti sezonu. beklenilen oldu. yine bir şeyler deneyecekler. bakalım nasıl olacak. buccaners'ı gelecek olursak artık winston'ın elit bir oyuncu olmadığını kabul etmek zorundalar. ötesi yok. chargers ise büyük ihtimal rivers'ın yerine bir qb alıp rivers'a onun mentorluğunu yaptıracak artık. titans ise mariota üzerine iyi bir takım kurdu. karşılığını play-off ile aldı. devamı gelecektir. hem division'ları çok zayıf hem konferansları. chiefs'i yenmeleri büyük sürpriz oldu ama devamının gelmeyeceği belliydi. tecrübe kazana kazana superbowl potasına girebilirler. cardinals; geçen seneki draft başarılarını bu sene de yaparlarsa tekrar play-off potasına girerler.

    gelelim 2 finaliste. vallahi pats'i övmekten, izlemekten her şeyinden ben sıkıldım ama brady 40 yaşında 30'luk qb hırsıyla oynamaktan sıkılmadı. hem de side-kick'i edelman'sız. hem de yarım gronk ile. hem de formsuz hogan'la. hem de dengesiz amendola ile. saints'den takasla aldıkları cooks çok işe yaradı. blount gitti dedik, burkhead'i oynattı bill hoççam. bill hoççam gerçekten muazzam çar. adamın superbowl sayısı güldüğü an sayısından daha fazla. normal sezonun sonuna doğru yaptıkları james harrison hamlesi onlar adına önemli bir gelişme. james harrison oynamasa dahi varlığıyla fark yaratabilecek, takıma ekstra kazanma mentalitesi getirebilecek bir adam. pats'in buna ihtiyacı mı var demeyin. her takımın her oyuncunun böyle bir adama ihtiyacı vardır. yani ben şahsen normal şartlarda patriots'ın kazanmasını istemezdim ama rakipleri division rakibimiz eagles olunca ister istemez patriots'ı istiyorum. hem brady'i yeni bir yüzük aldığı günün sabahı ortaya çıkan eli manning-kryptonite capsleri de beni mutlu ediyor ki eğer brady bu sene de alırsa eli büyük ihtimal hof olacak. umarım pats alır.

    underdog eagles ise 2 senedir yaptığı yatırımların karşılığını sonunda aldı. savunmaları, o-lineları, koşu ve reciever oyuncularının içinde muhakkak yıldız bir adam var. bu takım üstelik bu kadar iyiyken gitti bir de jay ajayi gibi bir adamı aldı, blount jay ajayi ikilisinden biri herhangi bir takımda olsa fark yaratırken eagles ikisine de sahip. alshon jeffrey gibi bir game changer'a sahipler. o-lineları o kadar iyi ki wentz sakatlandıktan sonra çökecek denilen takım vikings gibi ligin en iyi 2-3 savunmasından birine sahip takıma karşı nick foles ile 400 yard civarı yaptırdı. öeh yani. adamların kicker'ı elliots bizi haşat etti bu sene. giants'a yaptığı 61 yardlık son saniye fg'si bizim sezonu yok etti. eagles'ın sezonunun da kırılma noktası oldu bence. geçen sene patriots'da final oynayıp kazanan de chris long şimdi eski takımına karşı super bowl finalinde oynayacak. cox, graham gibi dominant savunmacılardan çok malcom jenkins gibi bir dahiyi övmek isterim. falcons maçında son saniyede yaptığı oyun eagles'a maçı kazandırıp nfc finaline taşıdı ve oradan da superbowl finaline yürüdüler. çok akıllı bir oyuncu. pozisyon öncesi mic'd up'ı dinleyince dediğimi anlayabiliyorsunuz zaten.

    kısaca bu senenin nfl sezonunu kendimce özetlemiş oldum. takımlar ve olaylar birbirine girmiş olsa da olayın özü bu yani :d

    umarım patriots alır ve bu sıkıcı iğrenç sene benim açımdan bir nebze olsa da iyi biter. önümüzdeki senenin nfl yazısında görüşmek üzere.

    son olarak; brady'i superbowl'da yenebilen ilk takımın hikayesi;

    https://www.youtube.com/...TK2o&app=desktop

    eli manning'in askerleriyiz ulan !
App Store'dan indirin Google Play'den alın