• 14
    fatih terim'in; şok presini avrupa futboluyla tanıştıran kişi olması hakkında:

    fatih terim'in sadece "motivatör" olduğu iddaları bana göre de komik, çünkü fatih terim'in "kaos" futbolu denen futbolu aslında biraz planlı bir kaos. ancak bunu savunmak için doğru olmayan kavram, terimler ve tarihler kullanmak bize bir şey kazandırmaz.

    ben futbol taktiklerine net bir şekilde bakmanın yanlış olduğunu düşünüyorum. çünkü futbolda 5-6 tane, yada sayılabilir sayıda taktik yok. aslında 60'lardan, 70'lerden beri teknik direktörlerin kendine ait bir sistemi var diyebiliriz. yani örnek olarak elimizde 3 tane tiki-taka oynayan takım varsa; aslında her biri diğerinden biraz daha değişik oluyor. kimisi pres'i 5 saniyeyle sınırlandırıp sonra geri yarıalanına çekiliyor, kimisi 10; kimi bu pres'i yaparken topa pres yapıyor; kimisi alan kapatmaya odaklı pres yapıyor, kimisi pas yolunu kapatmaya yönelik. teknik direktörler, takımlarına göre kadrolarına göre, kulüplerine göre bu taktiklerinde ufak değişiklikler yapıp sahaya sürüyor. bugün kontraatak futbolu'nun, sayılarla konuşmak gerekirse 4-4-2'nin vesaire yüzlerce farklı varyasyonu var. mesela "örnek" klopp'ta 4-3-3 oynuyor mourinho'da 4-3-3 oynuyor ama arada dağlar kadar fark var. bazen klopp 4-2-3-1 çıkıyor, bazen 4-3-3. bu yüzden fatih terim'in sistemi kendine göre ilktir. fakat fatih terim; yazarın yazısında geçen taktikleri dünya futboluna kazandırmış demek yanlıştır.

    gegenpressing denen tekniğe, taktiğe sanki uzaydan gelmiş gibi bakmak yanlış. gegenpressing denen şey bildiğimiz counterpress. sadece yapılış zamanına göre çeşitli varyasyonları türemiş, kullanılmış zamanında. hatta bunlar, topu kazandıktan sonra ne yapacağına göre bile değişiyor. bazıları topu kaptıktan sonra oyuncularn direk olarak hücum pozisyonlarına geçirirken, bazıları daha yavaş bir şekilde topu ayağında tutmayı, rakip sahaya yerleşmeyi ve build-up yapmayı tercih etmiş. bazıları takım şeklini bozmadan pres yapmayı uygun görmüş, bazıları ise biraz daha doğaçlama; mesela 1970lerde hollanda maçlarından bir kesit, hollandalılar buna pressievoetbal diyor.
    https://streamable.com/b3xn

    klopp gegenpressing'i bulan/ortaya çıkartan birisi değil. sadece o dönemde dortmund'da oynadığı futbolla popülize edilmiş bir terim. bu terim'in kullanılma geçmişi 90'lı yıllara, egil olsen ve ralf ragnick'e kadar gidiyor. çevirisiz kelimenin orjinali ise asıl ispanyollardan geldiği yönünde.

    yani "şok pres"i dünya futboluyla terim tanıştırdı demek yanlış; fakat terim, kendi futbolunu, kendi varyasyonunu elbetteki tüm teknik direktörler gibi dünyaya tanıştırdı.

    https://www.youtube.com/watch?v=5QRWryN3okY

    (bkz: #2255059)
    http://spielverlagerung.com/...er-or-gegenpressing/
App Store'dan indirin Google Play'den alın