resim
Alexander Sørloth
Takım:Villarreal
Mevki:Santrfor
Yaş:28
Boy:1.95
Uyruk:Norveç
  • 392
    açılın, kafalardaki soru işaretlerini gidermek amaçlı belki de daha fazla soru işareti doğurabilecek bir durum analizi ile geliyorum. malum saat olmuş gece yarısı. sörloth - leipzig - trabzonspor üçgeni müthiş bir karmaşaya bürünmüş durumda. bunu bir açıklığa kavuşturmamız lazım ki sürecin kalanı için herkes kolayca tahminlerde bulunabilsin. ancak bunu yapmadan önce zorunlu satın alma maddesi nedir onu kavrayabilmek lazım.

    zorunlu satın alma dediğimiz olay aslında ffp'nin ardından dolanabilmek için kullanılan bir açık gibi gözüküyor. fakat kazın ayağı öyle değil. bu zorunlu satın alma dediğimiz hede aslında uefa ve/veya fifa tarafından da desteklenen, göz yumulan bir durum. arkasına bir anda arap ekonomik desteğini almamış, kendi yağında kavrulan büyük kulüpler bile ffp kıskacına girdiğinde zor durumlar yaşadı ilk etapta ve o an çıktı bu madde ortaya, mazisi çok eski değil. zorunlu satın alma maddeli kiralama dediğiniz şey aslında ertelenmiş ödemeli bonservisli satın almanın ta kendisi. bunu özellikle italyan kulüpleri sıkça kullanıyorlar birkaç senedir. örnek vermek gerekirse ffp kıskacındaki ac milan 2017 yılında kessie'yi 2 yıllığına kiralıyor ve 2019 yazında, yani ffp denetiminden çıkacağı yıl ödemek üzere zorunlu satın alma maddesi koyuyor. aslında oyuncuyu 2017'de alıp, bonservisini 2019'da ödüyor. tabi kessie'nin bonservisini elinde bulunduran atalanta da 2017 yazında bankalara bu maddeyi teminat göstererek 2 yıl sonra ödemeli (veya ekonomik durumuna göre daha önce ödemeli) kredi çekip parasına 2017'de kavuşuyor. uefa buna göz yumuyor çünkü ac milan gibi sözü geçen kulüpleri ffp'den ayrı tutamazsınız ancak mağdur da edemezsiniz. bir nevi danışıklı dövüş. 2019 yazında bonservis ödemesi yapan ac milan ilk ffp anlaşması bittiği için de herhangi cezai işleme maruz kalmıyor ve 2019 yılında yeni bir anlaşma imzalıyor.

    zorunlu satın alma maddesi nasıl konulur? yine aynı örnekten gidelim. ac milan atalanta ile anlaştığı vakit kessie'nin kapısını çalıyor ve diyor ki ben senin bonservisini aldığım anda (en geç 2019) devreye girecek bir kontrat imzalayalım. kessie ile oturuyorlar ve bir kontrat hazırlayıp iki tarafın da onayıyla imzalıyorlar. bu ön koşula bağlanmış (bonservis ödemesi) resmi bir sözleşme. yani protokol anlaşması gibi cayılabilir bir şey değil. eğer ac milan 2017 yılında kessie ile anlaşamamış olsa bu zorunlu satın alma bedeli, satın alma opsiyonuna dönüşürdü. ki o zaman da iki yıllık süreçte kessie ya da milan tarafının cayma hakkı olurdu.

    trabzon - sörloth ilişkisine dönecek olursak. trabzonspor 2019 yazında sörloth'u kiralarken, ki bu kiralama yine 2 yıllık çünkü ffp denetiminde trabzon, böyle bir madde koyuyor. en geç 30 haziran 2021'e kadar trabzonspor'un 6 mn eur ödemesi lazım crystal palace'a ve ödediği günü takip eden ilk ana transfer döneminde de sörloth ile trabzonspor'un 2019 yazında yaptığı sözleşme devreye girecek. trabzonspor için işler yolunda çünkü iki yıl sonra ödemeli bir forvet transferi yapmış durumdalar, crystal tarafı için işler yolunda çünkü kadroda düşünmedikleri oyuncuyu 2019'da satmış durumdalar zira bu sözleşmeyi ve zorunlu satın alma maddesini teminat göstererek bu bedeli bankada kırdırabilirler. ancak sörloth tarafı taa o zaman yapılan, sonradan devreye girecek olan trabzonspor-sörloth sözleşmesi görüşmelerinde araya bir madde sıkıştırıyor. o da çıkış maddesi ve 9 mn eur değerinde. aslında muhtemelen o gün dahi trabzonspor bu maddeden hoşnut değildi fakat o günün şartlarında kasadan para çıkmadan forvet transfer edebiliyor olma durumu aslında sörloth'un sözleşme pazarlığında elini güçlendiriyordu. ayrıca crystal palace'ın zaten sörloth'u satma taraftarı olması bu zorunlu satın alma maddesini mecbur kılıyordu, bu madde olmadan crystal tarafı oyuncuyu kiralık gönderme taraftarı değildi. yani o 9 mn eur'luk maddeyi koymak trabzonspor yönetiminin çok da hatası değil, el mecbur koydular. onlar da sörloth'un böyle bir performans göstermesini beklemiyordu muhtemelen. yakın tarihte vittek'i falan oynatmış kulüp forvetten fazla beklentisi olduğunu da sanmıyorum geçtiğimiz sezon sörloth sezona iyi başlamasa şampiyonluk iddiasına falan da girmezlerdi. onların planı muhtemelen iki yıl forvete para harcamayız, iki yıl sonra da 6 mn eur öderiz, o şekilde de bir yıl oynatır sonra 3'e falan bırakırız bile olabilirdi o gün. çok da haksızlık etmemek lazım bugüne kadar patlama yapamamış bir isimdi sörloth potansiyeline rağmen. tüm bu şartlar altında eli güçlü olan sörloth tarafı bu çıkış maddesini şart koşarak kabul etti sözleşmeyi ve trabzon'un 6 mn eur'u crystal'a ödediği gün başlamak üzere haziran 2023'e kadar geçerli bir kontrat imzaladı trabzonspor ile.

    buraya kadar olabildiğince net yazmaya çalıştım umarım anlaşılır olmuştur. şimdi gelelim 2020 yazına. sörloth'un gerçekten muhteşem performansı avrupalı kulüplerin ilgisini çekmiş durumda. ve trabzonspor'u oyuncunun bonservisini erken almaya zorluyorlar ki kendileri de transfer edebilsin. bu modeli aslında biz merih demiral'da gördük. 2019 ocak ayında sassuolo merih'i alanya'dan bir buçuk sezonluğuna kiraladı. ancak juventus ile de anlaşarak opsiyonu erken kullanarak 2019 yazında yani sadece altı ay sonra aldı ve hemen juventus'a sattı oyuncuyu. hatta aynı şeyi alanyaspor da yapmıştı oyuncuyu sporting'ten alırken. önce sassuolo ile anlaştılar ve öyle kullandılar opsiyonu. leipzig tarafının trabzonspor'dan isteği de bu. fakat trabzonspor da haklı olarak diyor ki kardeşim sadece 3 mn eur'luk kâr için neden bunu yapayım? zaten ortalık karışık neden sörloth'u bir yıl daha kullanmak yerine forvet transferi maliyetine gireyim? ama bir yandan da satmak istiyor fakat kendi belirlediği rakama. sörloth da gitmek istiyorum diyor. trabzonspor bu süreçte leipzig tarafıyla görüşmeler gerçekleştirdi ve leipzig'in çıkabileceği maksimum tutarı aslında öğrenmeye çalıştı. bir yandan da gitmek isteyen sörloth'a sana kolaylık sağlarım ancak aramızda imzaladığımız sözleşmeyi revize etmemiz ve bu çıkış maddesini kaldırmamız lazım diyor. eğer kaldırırsak ben seni isteyen kulüplerle görüşür ve pazarlık yaparım diyor. ancak sörloth tarafı da sözleşme revizesinde yine kendisini sağlama almak için yeni bir çıkış maddesi koymak istiyor. çünkü sonuç olarak trabzonspor'un "satmirem ule dünyaları da verseğez satmirem" çakallığını yapmaması için bu çıkış maddesine ihtiyaç duyuyorlar. burada da sörloth tarafı haklı.

    bundan sonra ne olacak? ben sörloth'un katiyen trabzonspor'da kalmayacağını düşünüyorum. leipzig - sörloth - trabzonspor bir masaya oturur, leipzig ve trabzonspor bonservis konusunda anlaşırlar. sonra anlaştıkları bu bedel sörloth ve trabzonspor arasında revize edilecek sözleşmeye çıkış maddesi olarak eklenir. takip eden süreçte trabzonspor crystal palace hesabına 6 mn eur yatırıp sözleşmeyi aktif hale getirir, leipzig de anlaşılan bedeli trabzonspor hesaplarına eft geçerek sörloth'a formayı giydirir. cyrstal palace tarafının yapacağı tek şey trabzonspor'un yatıracağı 6 mn eur'un hesaba geçtiğini doğrulayıp oyuncunun lisansını fakslamak, onlara bu süreçte pek söz düşmüyor.

    medyada* son konuşulan rakamlar 15-20 mn eur arası. bence çok daha fazlası da eder de işte trabzonspor'un bir zamanlar imzalamak zorunda kaldığı o 9 mn eur'luk çıkış maddesi burada da elini kolunu bağlıyor.

    bilmiyorum ne kadar açık ne kadar karmaşık oldu ama kafalarda yeni soru işaretleri doğarsa mesaj atmanız yeterli. sörloth süreci şimdilik bu.

    ekleme: zorunlu satın alma maddesinin aktif olabilmesi için ön koşul varmış. bu durumda erken satın alma için crystal da masada diyebiliriz. ancak yine de trabzon şartlar istediği gibi olmazsa o masadan kalkar ve önşartı yıl içerisinde yerine getirip 6 mn eur'a alır. bu kozla sanırım crystal tarafını elimine etmeye çalışıyorlar mümkün olduğunca. ekleme için teşekkürler yazar arkadaşlara.
App Store'dan indirin Google Play'den alın