• 1
    tam adıyla al-ahli saudi football club. türkçe yazmak gerekirse el-ehli. arap yarımadasındaki aynı isimli onlarca kulüpten bir tanesi. cidde şehrinin takımı olup suudi liginde yer almaktadır. 1937 yılında kurulmuş olup maçlarını 62.345 kişi kapasiteli king abdullah sports city'de oynamaktadırlar.

    bir dönem adı galatasaray ile anılan makedon sol bek ezgjan alioski hali hazırda takımın en bilindik oyuncusu.

    fakat benim asıl dikkatimi çeken nokta türkiye'deki takımlarla son yıllarda oldukça fazla sayıda futbolcu alışverişi içinde olmaları.
    o isimler şunlar:

    josef de souza: 2018 yılında 12 milyon euro bonservisle fenerbahçe'den transfer ediliyor. 2020 yılında bedelsiz olarak beşiktaş'ın yolunu tutuyor. bu transfer için harcadıkları 12 milyon euro ayrıca kulüp rekoru.

    djaniny: 2018 yılında meksika'nın santos laguna takımından 10.2 milyon euro bonservisle transfer ediliyor. 2020 yılında bedelsiz olarak trabzonspor'a geliyor. santos laguna'dan al ahli'ye transferi meksikalı kulübün tarihinin en pahalı 3.satışı.

    danijel aleksic: 2019 temmuz'unda 3.8 milyon euro bonservisle yeni malatyaspor'dan transfer ediliyor. ki bu bonservis bedeli yeni malatyaspor kulüp rekoru oluyor. aleksic yeni takımıyla 1 maça çıkıyor ve o maçta gol de atıyor. maçtan birkaç gün sonra kulüp, oyuncuyu satış listesine koyduğunu açıklıyor. sebebi ise alınacak 2 yeni yabancı oyuncu için yer açmak. bunu resmi twitter hesaplarından bile paylaşıyorlar.
    https://mobile.twitter.com/.../1165035525146861570

    neticede temmuz ayında 3.8 milyon euro vererek aldıkları aleksic'i ağustos 29'da başakşehir'e bedelsiz olarak gönderiyorlar.

    marcio mossoro: 2013 yılında braga'dan 3.5 milyon euro bonservisle alıyorlar. 1 yıl sonra 2014'te başakşehir'e bedelsiz olarak katılıyor.

    alessane ndao: 2021 yılında oyuncuyu karagümrük'ten 3 milyon euro bonservisle transfer ediyorlar. 5 ay sonra oyuncu antalyaspor'a kiralık olarak gidiyor. oyuncu bu sezonu antalyaspor'da tamamladı. kiralık sözleşmesi sona erdiği için suudi arabistan'a geri döndü ama yeni sezonda yine ligimizde olması muhtemel.

    lucas lima: yukarıda bahsettiğim aleksic'in ayrılışında bahsi geçen o 2 yabancı oyuncudan biri. aleksic başakşehir'e transfer olurken bu oyuncu da 6 milyon euro bonservis bedeliyle nantes'tan al ahli'ye transfer oluyor. 2 yıla yakın orada oynadıktan sonra kime transfer yapıyor dersiniz? bildiniz, başakşehir'e. ve yine bedelsiz olarak transfer oluyor.

    alt alta koyulup bakıldığında birtakım kirli işlerin döndüğünü anlamak pek zor değil. bu bilgiler açık kaynaklardan sıradan vatandaşların kolayca ulaşılabileceği bilgiler. işin derinine giren ve bağlantıları olan araştırmacı gazeteciler muhtemelen çok daha fazla bilgiye ulaşacaktır. yalnızca ffp'den veya yabancı sınırlamasından kaçılacak arka kapılar olduğunu düşünmüyorum. işin siyasi ayağı, bahis ayağı, kara para aklama gibi noktaları da olabileceğinden şüphe duyuyorum. ancak bu konuyla alakalı yerli ya da yabancı basında herhangi bir habere rastlamadım. belki yıllar sonra açığa çıkacak, belki de asla ortaya çıkmayıp belirli kişilerin hafızasında ve anılarında kaybolup gidecektir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın