resim
Hasan Gökhan Şaş
Görev:Yardımcı Antrenör
Takım:-
Yaş:47
Uyruk:Türkiye
  • 2662
    performans olarak sürekliliği olmayan bir isimdi. transfer olduğu yaz ilk 11 başlasa da zaman içinde rotasyon oyuncumuza dönüşmüştü. asıl patlamasını 2000-2001 sezonunda yaptı diyebiliriz. o yıl şampiyonlar ligi'nde 2 gol, 4 asist ile oynamıştır. o yıl ve 2001-2002 sezonunda ligde de oyuna ağırlığını koymuştur. bu iki yılda toplam istatistiği, 13 gol ve 23 asist.

    sonrasında 2005-06 sezonuna kadar çarpıcı bir katkısı olmadı. 2005-06 şampiyonluğunda ise yaptığı 18 asistiyle ve hırsıyla büyük etkisi oldu. sonraki üç sezonda da yine ortalamanın üzerine çıkamayan bir hasan şaş vardı. neticede erken sayılabilecek bir yaş olan 33 yaşında futbola veda etti.

    prime dönemi olarak sayacağımız 2000-02 yılları arasında fark yarattı. ancak arda turan ve kerem aktürkoğlu'nun tartışmasız şekilde önüne koymak, bana kalırsa haksızlık olur.

    oyuncunun hırsı, kendine ve çevresine zarar verecek seviyeye geliyorsa uluslararası bir kariyere sahip olması zor. hasan şaş'ın da camı yumruklayıp elini kesip takımdan uzak kaldığı dönem oldu. kart görme oranı yüksekti. sezona kötü başlayıp sonra tersine çevirdiğini de pek hatırlamıyorum. adaptasyon gibi faktörleri de katınca dünya kupası sonrası yurtdışına gitse de çok farklı bir kariyeri olacağını düşünmüyorum.

    oyuna etki etme açısından bakacaksak formamızı giydiği tüm kulvarlarda 354 maçta 37 gol, 95 asist ile oynamış. arda turan ise 240 maçta 49 gol, 75 asist ile oynamış. arda'nın bizdeki prime dönemine bakarsak a takıma tam manasıyla katıldığı 2006-07 sezonundan 2009-2010 sezonuna kadar geçen 4 sezonda tüm kulvarlarda 39 gol, 69 asist ile oynamış. 2010-2011 sezonunda sakatlıklar, tedaviler derken epey uzak kalmıştı.

    kerem'e gelelim. 155 maçta 41 gol, 38 asist ile mücadele ediyor. bizimle geçen dördüncü senesi. istatistik olarak baktığımızda her yıl katkı veren bir isim. bu yıl içerde, dışarda manu'ya golünü attı.
    kaçırdıkları ile saç baş yoldurduğu da oldu; ancak kimler kimler de benzerini yapmadı mı geçmişte?

    her oyuncunun birbirinden farklı, üstün yanları vardı. hasan şaş'ın çalım yeteneği, etkili ortaları ve mücadeleci gücü diyebilirim. arda turan'ın oyun aklı, pas yüzdesi, topu saklama ve doğru hamleleri doğru zamanda yapabilme yeteneği derim. kerem'in de driblingi, uzaktan vuruş ve frikik gibi oyununa yeni şeyler ekleyebiliyor olması, dikine oynama ısrarından vazgeçmemesi, mental olarak diğer iki isimden daha güçlü olması diyebilirim.

    biraz ronaldinho ile diğer oyuncuları kıyaslama mantığına benzedi galiba. evet o prime gerçekten başkaydı, ancak ne kadar sürdüğü ve takıma ne kadar katkı sağladığına da baktığımızda işin rengi değişiyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın