• 76
    sözlüğü kullanan kişi sayısı günbegün arttığından -ve haliyle veritabanımız da giderek büyüdüğünden-, son zamanlarda ortaya çıkan performans sorunlarını en az düzeye indirmek için bir takım önlemler aldık. bunları paylaşalım dedik, zira bununla ilgili mesajlar almaktayız.

    öncelikle;
    - istatistikleri ve karmayı dinamik halden kurtarıp statik hale getirdik. bütün istatistikler ve karma her gece yarısı güncellenecek olup, bir sonraki güncellemeye kadar sabit kalacaktır.*
    - sol frame için cache sistemi kurduk. böylelikle 'bugün' her tıklandığında değil dakikada bir güncellenecek ve 60 saniye sonraki güncellemeye kadar cache'den okunacak.(u: işte yeni entry girdiğim zaman neden hemen sol frame'de gözükmüyor sorusunun cevabı burda) 'dün' ve 'dünden' için cache süresi 10 dakika, 'ukde' için 5 dakika ve 'gündem' için 3 dakikadır. yani bu sayfalar belirtilen süre zarflarında bir kere veritabanından bilgi çekecek, aynı süre zarfında her tıklandığında ise cache'den okunacaktır. böylelikle veritabanına gereksiz ve fazla sorgu yollanmayacaktır.

    performanstan bağımsız olarak bir takım görsel iyileştirme hamleleri de yaptık;
    - uzun linklerdeki çirkinliği giderdik ve artık uzun linkler kısaltılmış olarak çıkıyor. örnek olarak;
    http://www.rerererarara.net/...k_sizi_seviyoruz.jpg
    - sarı kırmızı beton adlı yeni temamız da kullanılmaya hazır durumda.

    galatasaray sözlük, hagi, atina'dan bildirdi... *
App Store'dan indirin Google Play'den alın