resim
Armindo Tué Na Bangna
Takım:Braga
Mevki:Sol Kanat
Yaş:29
Boy:1.73
Uyruk:Portekiz
  • 2445
    94 dogumlu futbolcu, tek bildigi dil portekizce, gecen sene ilk defa a takim duzeyinde oynamaya basladi, 1 seneye yakin sakatti, simdi yeniden oynamaya basladi ancak aldigi sure genelde takimin sksip gole acil ihtiyaci oldugu stres anlarinda.... bence taksim meydaninda sallandiralim niye 10 milyon euro bonservisi tartisiyoruz ki?

    daha iyi fikri olan var mi, falakaya yatiralim mi 50 kirbac? s.. agzini yuzunu bitsin nasil? rahatlar misiniz o zaman?

    adamin maliyetini 20 milyon hesaplamisiz ne buyuk olay, daha maliyet hesabi yapmayi bilmiyorsunuz pasalarim. elindekinin de bir degeri var, selcuk, burak, olcan, yekta, tarik'in her birinin degeri cok daha fazlaya geliyor en azindan bu adamin avrupa icin bir sansi var 30 yasina gelmis olcan'i kayseri erciyes'e bedava gondermekten baska ne yapabilirsin? verdigin bonservis iyi guzel de o sana bir kontrat hakki veriyor, cebine verdigin para az. asil cebine para verdiklerine bak.

    amaci bagciyi dovmek olanlara bir iki satir yazdiktan sonra futbol icinde de bir yorum yazalim.

    bruma'nin para etmesinin sebebi asiri suratli ve cevik olmasiydi. sadece bunun icin cok daha fazla paralara transfer olan oyuncular var avrupada. turkiye'de ise hizli futbolcuyla ne yapacagimizi bile bilmiyoruz, adam kendi basina bir sey basarirsa basariyor. dogustan yetenekler deniyor, hiz dogustan gelen yenetektir, yumusak bileklere sahip olmak da. belinin kivrak olmasi da. ama onun disindaki her sey calisarak olur. bu adam hizli, bilekleri yumusak, beli de kuvrak. iste o icine ettigim 10 milyon eurosu bu yuzden ediyordu bu adam. bunu ogretemezsin cunku; hiz ogretilmez, bir adamin bilekleri kicini da yirtsan daha yumusak hale gelmez, bir adamin beli gym'de calisarak incelmez (futbol esnekliginden bahsediyoruz, belinin fiziksel olarak kalinligindan degil).

    turkiye'de daha hizli oyuncuyu nasil egitecegini gectim, nasil kullanacaklarini bile bilmezken kimse bu adamin oz yetenekleri ustune kendi basina bir sey koymasini bekliyorsunuz. adamin son vurusu kotuymus. bana turkiye futbol tarihinde son vurusu iyi kanat oyuncusu, dur yok yok, son vurusu iyi forvet oyuncusu say desem su an aktif futbol oynayan adamlardan bir tane sayamazsiniz. tanju colak, hakan sukur dersin, yanina plase arif ve ilhan dersin, umit karan eee avrupa standardinda son vurusu olan bir tane aktif oyuncu saysana? turkiye'nin genel sorunu bu zaten, ne karsi karsiya ne de ceza sahasi uzerinde soguk kanli ve akilli vurus yapan oyuncumuz var. allah'a siginip vuruyor hepsi.

    emre colak'i ele alalim. harika frikik kullanir, ama mac icinde cektigi 30 suttan 2'si kaleyi bulur. neden? turkiye'nin en teknik oyuncusu aslinda, neden kaleyi bulamiyor? cevabi basit: kimse adama nasil sut cekmesi gerektigini bile soylemiyor. adamin dogustan boyle bir seyi olmasini bekliyor herkes. hayir kardesim topa sert vurmak iyi sut cektigin anlamina gelmiyor, bunun icin calisman gerekir.

    bruma'dan herkesi calimlamasi bekleniyor. guzel kardesim senin rakibin butun haftayi seni calisarak geciriyor, butun ispati senin ve buyuk takimlarla yapacagi malar ustune. senin etkili ofans adamlarini da surekli ikili skstirmaya aliyor. bruma surekli calim atmayi deneyerek ilerlese ikisini gecse nolacak? dogru yer dogru zaman olmadigi muddetce ne anlami var? hele ki bruma bir hagi gibi topu saklayabilen ya da rakibini oldurerek gecen bir adam da degil. bruma top teknigi cok yuksek bir oyuncu degil, iki yone de hizlanabilen, bilekleri yumusak beli ince bir adam. hizlanamadigi sahada calim atmaya kalktigi anda top cimde kalip surekli top kaybi yapiyor. neden gecemeyecegi halde calim atmaya kalksin? hos kendini fazla zorlarsa zaten eskisine benzer yine sakatlik yasar. senol hoca'nin dedigi gibi turk futbolunun onundeki en buyuk engeller aziz yildirim ve sahalar.

    bruma'dan defansif katki bekledigini yazan olmamis sanirim. kanat oynayip defansina en cok yardima gelen adam su an bruma. olcan pasam orta saha cizgisinden gerisine gecmiyor, gecse de yuruyerek geliyor. emre colak surekli donuyor ama cizgiye yakin oynatiliyorsa rakibi hep yanlis yerden aliyor. sneijder sol'da oynadiginda yardima sadece bir devre gelebiliyor sonra pili bitiyor. bu adam top kapmiyor diye defans da yapmiyor anlamina gelmesin, rakibini bizim bir cok orta saha oyuncumuzdan daha fazla kovaliyor. ki yapabilecekleri arasinda bunu saymazsin bile.

    size aci bir gercek soyleyeyim, turkiye'de 4-4-2 harici diger dizilisleri uygularken sorun yasanmasinin en buyuk sebebidir bruma'nin takimda etkili olamayisi. cunku turkiye'de icine ettigimin kanat forvetini nasil kullanacagini bilmez cok bilmis teknik direktorler. orta sahayla, topa basip kendi ekseninde 3 tur atacak adamla napacagini bilir ama hizli ve top saklamadan oynayacak adamla napacagini bilmez. sneijder o nedenle hala bir cok galatasaray taraftarina yetersiz gorunur cunku adam top saklamaya calismiyor ya, topu hizla ayagimdan cikartayim ki rakibin durup yerini bulmaya vakti kalmasin diyor ya, yaranamiyor hala futbol cahillerine.

    erkan zengin gibi kanat oyuncusu buldugunda maden bulmus gibi olur o nedenle turk takimlari. topu ayaginda uzun sure tutabilecek, hizlanabilecek ve en onemlisi oyun dengesini cizgiye tasiyabilecek. cunku gerizekalilarin hicbiri oyunun icinde paslarla oyun dengesini cizgiye tasimayi beceremez, illa topa basarak oradan oyun kuracak birine ihtiyaci vardir. bunu oyun icinde yapabilen iki oyuncusu odugu anda sampiyonluga oynarlar, ornek caner ve gokhan gonul. ikisi de topu tasiyip oyun dengesini degistirebiliyor, topu surekli ters taraftan alip acik alan yakaliyor sonra karambol ortalarla sonuca gidiyorlar. volkan sen mesela. erkan zengin, sissokko.

    ideal bir futbol mantigi icinde kurulan takimda bu heriflerden hicbirini takimimda gormek istemem. en ideali bruma gibi adamlar olur ama iste futbol cahili sevgili ulkemde oyunu ayaginda tutarak yavaslatan erkan zengin'le, aslinda kademenin k'sini bilmeyen gokhan gonul ilah ilan edilir. takimin geri kalani uymadigi muddetce sneijder olsan da cok bir ise yaramiyor.

    galatasaray'da 4 yildir denen bir sey var, terim'in ikinci yilindan beri ki ondan once de rijkaard'la falan da denendi: oyunu bekler uzerinden kurup oyunu akillari sira genis alana yaymak. her hocayla ayni sey denendigi icin akla su sonucu getiriyor: bu futbolcular soyleneni anlamiyor. adamlar muhtemelen oyunu cizgiye yayin, genis alanda oynayalim diyorlar. bunu duyan oyuncular topu beklere verip onlarin uzerinden top yapmaya calisiyor. baska mantikli aciklamasi yok. ne zaman bunu birakip merkezde insiyatif aliyor bu sefer acik alanlar buluyor. sonra futbolu bildigini iddia eden tipler cikip 4-4-2 tek dizilis demeye basliyor. bunun ne kadar trajik oldugunu gorebilen birileri vardir umarim. aglanacak bir durum lan bu! adamlar daha oyunu genis alanda oynayamiyor yilda 2 milyon euro'dan asagi para almiyorlar. ne zaman merkez oyuna donup kanati birakiyoruz, bir seyler yapmaya basliyorlar. allah kahretsin boyle futbol cahilligini.

    bruma diyorduk dimi, evet bruma. bruma 4-4-2'nin yanlari degil guzel kardesim. bu adamdan sirtina birisini bindirip sonra ilerlemesini bekleme. bu adamdan engin baytar'in yaptigi gibi verkacla top alip sonra oyun kurmasini bekleme. bu adam kanat/forvet. bu adami eger one cikarttiysan santraforunu geriye cekmen gerekir. eger santraforun ileride kalacaksa bu adami biraz geri cekip pas trafigine sokacaksin. cok mu zor bu icine ettigimin seyi. sonra bruma kotu. kotu tabi.

    iyi oynadigi mac denmis mesela. bu adamin kotu oynadigi maclarda iyi oynayan oyuncu oluyor mu? ya da son 4 yildir galatasaray'da tek basina maci cevirecek adar etkili oyun oynamis tek bir oyuncu oldu mu? (drogba ve melo disinda) sneijder fener'e iki gol atmis olabilir, oyun etkinligini yukseltebildi mi? galatasaray'da standardini cok ustune cikip futbolu yukari ceken tek bir adam yokken bruma bunu yapmadi diye elestiriliyorsa ben de sizin ikiyuzlulugunuzu elestiririm. senede en az 45 maca cikan selcuk, burak, semih, sneijder, en az 30 mac yapan chedjou, sabri, emre, yekta.... hangisi 3 mac ustuste iyi oynadi, hadi biraktim tek basina mac cevirmesini, 3 mac ustuste iyi oynadi diye soruyorum.

    bu cocuk oldugu sey icin degil, olacagi sey icin 10 milyon euro. zaten oldugu zaman ederi 20 milyon olurdu. bugun de bruyne bize gelse biz wolfsburg'a bruma'yi versek ve kafa kafaya transfer yapmis olsak, 3 mac sonra de bruyne gitsin bruma gelsin demeye baslar herkes. atletico'nun kicini kurtaran griezmann ve bruma'yi degistirelim. kafa kafaya. 3 mac sonra boyu cok kisa hava topuna cikamiyor, fizik gucu yetersiz ayakta duramiyor, turkiye ligi icin cok ciliz, bruma yerine bu mu geldi dersiniz. sorun bu oyuncularda degil, sorun bu oyunculari aldiysan bu oyunculara gore hizla oynaman gerekir ama bunu nasil yapacagini bile bilmiyor turkiye.

    aydin yilmaz yillarca elestirildi, oynamadigi halde hala elestiriliyor yattigi yerden para kazaniyor diye. aydin yilmaz arda'dan iyi olacak adamdi, icine ettiler hem kendisi hem hocalari. tursusunu kurariz artik. adamin cizgi uzerinde oynarsa bekiyle oynamak zorunda oldugunu, sirtinda oyuncu yapisikken top alamadigini, cizgiden biraz iceride ise kendisini tutabilecek turk savunmacinin olmadigini cozemedi cok sevgili teknik direktorler. adami kanat oyuncusu diyip kategorize edip kendi haline biraktilar. tek umidim mancini'ydi ama adam gitti 1 yillik sakatlandi.

    bruma buyuk futbolcu olur mu olmaz mi bilemem. ama turkiye'deki futboldan bir cacik olmaz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın