• 1
    bu maç için fenerbahçe tribününün koreografi hazırlığı yaptığı biliniyor. detayları belli değil ama sanırım 5 yıldız ve 28 şampiyonluk teması kullanılmış.

    tff kurallarına göre şampiyonluğu garantileyen takım kendi sahasındaki son maç öncesinde şampiyonluk kupasını stadına getirtebiliyor. deplasman takımı ise kendi stadında kutlamak zorunda. yani fenerbahçe, galatasaray stadında kupa alamaz. öyle hayaller kurmayın. süper final zamanı da galatasaray'ın kupa sonradan verilsin çağırısına tff ve fenerbahçe elele verip "olmaz" deyip kupayı getirtiyorlar. işler tersine dönünce de kupayı vermemek için çamura yatıyorlar. galatasaray, hakkı olan kupayı hakkı olan yerde alıyor. burası ayrı bir konu..

    yani olası bir galatasaray erken şampiyonluğunda bu koreografiye arenadaki maçta ciddi bir kontra gelebilir ve aynı esnada galatasaray kupa da alabilir.

    gelelim 5 yıldız ve 28 şampiyonluk konusuna.

    öncelikle bu 5 yıldızı fenerbahçe resmi yoldan ve haklı olarak kesinlikle alamaz. alırsa hülleyle alır.

    bayram değil seyran değil neden birden fenerbahçe 5 yıldız diye ortaya çıktı? halbuki beşiktaş masa başında yıldızı aldığında galatasaray karşı çıkmış, aziz yıldırım da "ben galatasaray'ı haklı buluyorum, geçmiş şampiyonluklar kabul edilemez" demişti.

    fenerbahçe'nin birden ortaya 5 yıldız diye çıkmasının sebebi galatasaray'ın 4 yıldız ve 22 şampiyonluğunu olması.
    biraz futbolla ilgilenen herkes tahmin eder ki fenerbahçe 5. yıldız için 6 şampiyonluk alana kadar galatasaray 3 şampiyonlukla 5. yıldızı alır.

    bu da fenerbahçe yönetimlerinin işine gelmiyor çünkü biz en büyüğüz, fenerbahçe cumhuriyeti, en başarılı biziz söylemlerinin önünü kesiyor. o yüzden gerçeği değil de işlerine geleni söylüyorlar. mevcut ligden önce istanbul profesyonel ligi var mesela, onu hiç istemiyorlar? çünkü onu isterlerse galatasaray 5 yıldızı yine takmış oluyor. bunların istediği biz galatasaray'dan daha büyüğüz diyecek argüman üretmek.

    istanbul profesyonel liginde 3, istanbul futbol liginde 6 şampiyonluğu var galatasaray'ın. o zaman beşiktaş da çıkıp bizim istanbul futbol liginde 11 şampiyonluğumuz var desin.

    sebeplerini de farklı konu başlıklarıyla şöyle açıklayayım.

    öncelikle mevzubahis milli küme o zaman ki tff (bkz: türk idman cemiyetleri) tarafından verilmiyor. zaten organizasyonu düzenleyen de tff değil. tff'nin selefi (bkz: türk spor kurumu) tarafından düzenlenen bir organizasyon. türk spor kurumu da bu organizasyonu nşye düzenlediğini şöyle açıklıyor; güçsüz ve güçlü takımlar bir arada olmuyor. biz sadece güçlü takımları seçelim tutarsa devam ederiz diyor.

    türk spor kurumu da naziler tarafından desteklenen, sonrasında atatürk tarafından kapatılan bir kurum. bir ara as başkanlığını da adnan menderes yapmış.

    peki sonra bu organizasyon tff'ye mi geçiyor? tabiki hayır! beden terbiyesi umum müdürlüğüne, şimdiki adıyla gençlik ve spor genel müdürlüğüne geçiyor. o zaman milli eğitim bakanlığına bağlı! yani tff'den bize yıldız ver diye istenen organizasyon tff'ye ait değil. çoğu kupada milli eğitim bakanlığı armasına benzer armayı görürsünüz.

    zaten böyle olmasa nihat özdemir 1 ay sürecek bir organizasyonla tüm kupaları şehir şehir gezdirip fenerbahçe'ye verirdi. selim soydan dönemin yönetiminde vardı. ne dedi? oradan bir şey çıkmaz.

    peki bu çok değerli şampiyonlukların kupaları var mı? tabiki hepsi yok :)

    hani fenerbahçeliler diyor ya şampiyonların kupası müzesinde olur diye. he o kupa yok işte:) inanmazsan fenerbahçe sitesine bak orada yazıyor. iki şampiyonluğumuz için bize kupa verilmedi diyor. yani ulusal bir organizasyon düşünün ama kupası yok. şampiyon oluyorlar ve kupa alamıyorlar. kimse de demiyor hani bizim kupamız diye :)

    bir tane ne olduğu belli olmayan biblo var, bir tarafında 1857 tarihli ingilizce yelken kupası yazıyor. önceden atatürk bize hediye etti diyorlardı şimdi baktım veriliş tarihini 1940 olarak değiştirip atatürk'e hediye ettiler sonra bize verildi diyorlar. diğer tarafına bunlar da sonradan 1937 ve 1940 türkiye milli küme birincisi diye yazdırmış. bu kupayla ilgili alırken veya kutlanırken herhangi bir fotoğraf bulunmuyor. varsa da paylaşılmamış. bu tarihten önceki veya sonraki organizasyonlarda milli küme diye yazmıyor?

    zaten ellerindeki kupalardan 2 tanesi birbiriyle benzer diğerlerinde beden terbiyesi umum müdürlüğü, maarif menfaati futbol müsabakaları( milli eğitim bakanlığı), milli eğitim mükafatı filan yazıyor. bazılarında hiçbir şey yazmıyor veya saklamışlar.

    hatta bir tane fotoğrafları var kendi sitelerinde. istanbul ligi kupası ortada kocaman, milli küme büstünü de getirip kenara koymuşlar. şurada paylaşsam fotoğrafı herkes anlar hangisinin daha önemli olduğunu :) biri şimdiki kupaya benziyor diğeri "yılın en iyi babası" doğum günü plaketine :)

    bir de wikipedia mevzusu var, malum burası açık kaynak. orası için de bir ekip kurulmuş anladığım kadarıyla. kendilerine özel bir dünya oluşturmuşlar. bir şey yazıyorsun hemen bak burada zamanın en önemli turnuvası yazıyor diye sana gönderiyorlar :)
    e aynı dönem de oynanan turnuvalarda fenerbahçe milli küme maçı için b takımını, yani u-21 takımını göndermiş maça? kendi a takımı istanbul ligine oynamış. kupayı da kaybetmiş. bunu da ali koç plaket yaptırıp diğer kulübün başkanına veriyor siz de hakkınızı isteyin diye :) fotoğrafı bile var:)
App Store'dan indirin Google Play'den alın